Εκλογές vs Ημέρα Μουσείων

Η χθεσινή μέρα, ως ημέρα των εκλογών – Δημοτικών και Περιφερειακών – αλλά και ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, ήταν μια δύσκολη μέρα. Από τη μια, όλοι όσοι είχαν αποφασίσει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και από την άλλη, μια «γιορτή» και μια ευκαιρία για τους Έλληνες, να επισκεφτούν τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας για να «κοινωνήσουν» το Αρχαίο Πνεύμα και την Ιστορία μας.

Η ατμόσφαιρα όλων των προηγούμενων ημερών, δεν είχε αφήσει μάλλον περιθώρια σε όλους να σκεφθούν την ευκαιρία που είχαν να δουν από κοντά και εντελώς δωρεάν, τα αρχαιολογικά μας ευρήματα. Ελάχιστοι ήξεραν, ελάχιστοι το κατάφεραν, αν ως κριτήριο πάρουμε την επισκεψιμότητα του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου της Ολυμπίας. Ίσως να έφταιξε και η ελλιπής ενημέρωση γενικότερα και η «εσωστρέφεια» που αντιμετωπίζουμε τόσο σημαντικά θέματα. Αν με την ίδια θέρμη και την αγωνία σκεπτόμαστε την αξία που έχει το να βρεθείς για άλλη μια φορά ανάμεσα σε έργα τέχνης που κάποιοι ξεκινάνε από την άκρη της γης για να δουν, ίσως και οι εκλογές να είχαν άλλο χαρακτήρα! Εάν είχαμε μια άλλη διάθεση απέναντι στην Ιστορία μας και στην Κληρονομιά μας, ίσως αυτή τη στιγμή να μην είχαμε φτάσει σε σημείο να αγωνιούμε για το «ποιος θα βγει», παρά να σκεπτόμασταν τι μπορούμε να κάνουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή όλοι μαζί! Τελικά οι εκλογές, μας ενώνουν ή μας χωρίζουν; Εξαρτάται πώς το αντιλαμβάνεσαι! Σίγουρα πάντως, τα πράγματα που μας ενώνουν δεν τα πολυεκτιμούμε. Προτιμούμε να είμαστε διαρκώς σε μια διαμάχη, έναν ανταγωνισμό, μια «φευγάλα» προκειμένου να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι ως λαός. Το έχουμε στο αίμα μας, το έχουμε κληρονομήσει από εκείνους που σήμερα «εκμεταλλευόμαστε» χωρίς να γνωρίζουμε καλά, ούτε το τι είχαν κάνει, ούτε το τι είχαν πει και ούτε το τι είχαν ανακαλύψει, προκειμένου ο άνθρωπος να μπορέσει, γνωρίζοντας τα σκοτάδια της ψυχής και του μυαλού του, να προχωρήσει προς το Φως!

D3DO_0759

Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συμπολίτες μας, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, είχαν προβλέψει και την επίσκεψή τους σε κάποιο Μουσείο ή Αρχαιολογικό Χώρο και αυτό είναι ίσως περισσότερο παρήγορο. Υπήρξαν δε και κάποιοι που, που παρ’ όλο που η μέρα ήταν δύσκολη, πήραν την πρωτοβουλία να προσφέρουν τον χρόνο τους και να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις γνώσεις τους στους πιο ευαισθητοποιημένους που προγραμμάτισαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό εκείνη τη μέρα.

Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας, ένα γκρουπ Έλληνες να περιδιαβαίνουν και να ξεναγούνται στις «αρχαίες πέτρες» του Ιερού. Η πρωτοβουλία όπως μάθαμε ανήκει στο ταξιδιωτικό γραφείο «The travel insiders» που εδρεύει στον Πύργο, το οποίο αφιλοκερδώς προσέφερε τη μεταφορά (από τον Πύργο) και την ξενάγηση στους ενδιαφερόμενους. Η πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα σε καιρούς που όπως περιγράψαμε πιο πάνω, η καθημερινότητα είναι τόσο μα τόσο αποπνικτική που δύσκολα σου αφήνει περιθώρια να σκεφθείς κάτι εκτός από το πώς θα «τα φέρεις πέρα», είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογη. Υπάρχουν ευτυχώς συμπολίτες μας που έχουν συνειδητοποιήσει μερικά πράγματα παραπάνω και που μπορούν με ελάχιστη προσπάθεια να τα κάνουν πράξη. Αξίζουν συγχαρητήρια – και δεν τα απευθύνουμε μόνο στους διοργανωτές – αλλά και σε όλους όσους είχαν το μεράκι και τη διάθεση να βάλουν στο ημερήσιο πρόγραμμά τους και την επίσκεψη στις αρχαιότητες.

Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που έφθασαν στην Ολυμπία, αλλά κάπως αργά μιας και «εκτάκτως» λόγω των εκλογών όπως πληροφορήθηκαν από τους φύλακες, ο Αρχ. Χώρος και το Μουσείο έκλειναν στις 5 και όχι στις 8 όπως ήταν το ωράριο.
Και αυτό ήταν ένα επίσης στοιχείο το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά από όσους δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την περιήγησή τους, όσο και αν το είχαν καλά οργανώσει. Τέτοια φαινόμενα αδικούν την Ολυμπία και την κάνουν περισσότερο απρόσιτη προς τους ντόπιους αλλά και στους ξένους μας, που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις λόγω απεργιών και άλλων γεγονότων που κουράζουν και απογοητεύουν όσους καταφθάνουν ανυπόμονοι να γνωρίσουν τους θησαυρούς μας χωρίς απιτυχία. Είναι άλλο ένα αρνητικό μας που δεν έχουμε καλοεξετάσει, τη στιγμή που η μεγαλύτερη πηγή πλούτου για τη χώρα είναι ο τουρισμός!

Η επόμενη ημέρα που είναι πάλι δωρεάν η είσοδος για τους Έλληνες επισκέπτες, είναι η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Το ίδιο ταξιδιωτικό γραφείο και η ομάδα μας αυτή τη φορά που έχει ως σκοπό την ανάδειξη όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, θα συνεργαστούν προκειμένου εκείνη τη μέρα να υπάρξει, σε πρώτη φάση ικανοποιητική ενημέρωση του κοινού της Ηλείας προκειμένου ακόμα περισσότεροι να μπορέσουν να οργανώσουν έτσι το πρόγραμμά τους και να επισκεφτούν την Ολυμπία.

Ραντεβού λοιπόν στις 5 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας και στο Μουσείο, για να ξεναγηθείτε δωρεάν και να γνωρίσετε ακόμα περισσότερο τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε, με σπουδαιότερο όλων το περίφημο Ολυμπιακό Ιδεώδες! Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε για το Ιερό της Ολυμπίας και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την σπουδαιότητα του Ιερού στην τότε παγκόσμια κοινότητα, για τους αθλητές και τους επισκέπτες αλλά και για όσους παραβίαζαν τους κανονισμούς, την τιμωρία τους και πάρα πολλά ακόμα. Το σίγουρο είναι πως, η εμπειρία της επίσκεψης κάποιου στον Αρχαιολογικό Χώρο ή το Μουσείο της Ολυμπίας, είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να σε κάνει να θες, μόλις τελειώσει η ξενάγηση, να ξαναρχίσει απ’ την αρχή για να τα ακούσεις ξανά και ξανά. Είναι τόσο πλούσια η ιστορία και δυνατή η ενέργεια αυτού του τόπου, που σου γεννά την επιθυμία να την επισκέπτεσαι συνέχεια για να μπορέσεις να πεις πως την συνήθισες.

 

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

3 thoughts on “Εκλογές vs Ημέρα Μουσείων

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s